Met het verzetten van de klok is de herfst echt begonnen. Eigenlijk het kleurrijkste seizoen van het jaar. Al is het maar door de blaadjes die van de boom vallen of de eerste kerstlampjes die branden. Ook in de keuken een kleurrijke periode, warme chocomel, stamppotten in alle smaken en niet te vergeten pompoenen!

U kent ze wel die oranje gevallen, wellicht heeft u er ooit een soepje van gemaakt. Of liggen ze, al dan niet lachend, ter decoratie bij de voordeur. Op onze dak-akker telen we zelf ook pompoenen. De kleine variant van de oranje pompoen, deze is met schil en al te verwerken, ideaal om te poffen en verder te verwerken als soep. Daarnaast hebben we ook de spaghetti pompoen. Deze pompoen krijgt, bij de juiste bereiding, de structuur van ‘al dente’ gekookte spaghetti. Ideaal in deze tijd van het calorieën tellen. De spaghetti pompoen is verkrijgbaar bij de groothandel en de betere groenteboer.

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Besprenkel beide helften met olijfolie en vul de opening met een geperst teentje knoflook en verse tijm. Leg de pompoen met de schilkant naar beneden in een ovenschaal en dek de bovenkant af met aluminiumfolie. Pof de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven.  Verwijder de folie en de tijm en trek met een vork van het vruchtvlees dunne draden.

Uw pompoen spaghetti is klaar! Warm deze in een beetje olijfolie met peper en zout op en serveer klassiek met een bolognese of carbonara saus. Liever een Amusante combi?

Laat een pot half gedroogde tomaatjes uitlekken en vang de olie op. Maak van 300 gram bladspinazie, 100 gram zonnebloempitten, 100 gram Parmezaan en 150 gr van de opgevangen olie een pesto. Breng op smaak met peper, zout en het sap van 1 limoen.  Snijd een grote rode ui in halve ringen en wok deze met de tomaat en nog 200 gr spinazie.
Voeg als de spinazie geslonken is de pompoenspaghetti toe en verwarm even kort mee.

 

Ingrediënten:

2 potjes zongedroogde
tomaat (ongeveer 600 gr.)

500 gr. bladspinazie

100 gr zonnebloempitten

100 gr Parmezaan
1 limoen

1 grote rode ui
100 gr feta kaas
4 eetlepels hazelnoten

Verdeel de pesto over 4 borden, gevolgd door het spaghetti mengsel. Brokkel er feta kaas overheen, wat grof gehakte hazelnoten en eventueel wat rauwe spinazie. 

Eet smakelijk….

De kleine pompoen is een reguliere pompoen, de grote een exemplaar van de dak-akker.

Klaar om de oven in te gaan.

Het ‘trekken’ van de spaghetti.