Wat is nou goeie koffie? 

Als Barista krijg ik vaak de vraag ” Wat is nou goeie koffie?” Tja dat is een lastige vraag.  Want dat is hetzelfde als wat is nou een goeie auto? Een sedan? Een station? Merk, opties etc, ect…. 

Er zijn zo veel persoonlijke voorkeuren voor koffie, welke zetmethode gebruik je, ben je een gewone koffiedrinker, cappuccinodrinker of een espressodrinker? En vooral smaak is een belangrijke voorkeur en de prijs speelt ook een rol.

Prijs

Goed laten we met het moeilijkste beginnen. Goeie koffie hoeft niet duur te zijn. Immers heb ik koffie gedronken die €75,00 de kilo kostte en ik dacht werkelijk dat die koffie gezet was met kanaalwater, echt afschuwelijk. Maar in prijs liggen vers gebrande hoogwaardige koffiebonen tussen de €7,00 en 10,00 per 500 gr.

Goede koffie drink je minder vaak

Houd rekening met het feit dat je met goeie koffie minder behoefte hebt om grote sloten koffie te drinken.  Thuis drink ik echt maar 2 a 3 kopjes per dag.  Maar de smaakbeleving is zo heerlijk dat je veel meer geniet van goeie koffie en je cafeïne- voldoening is vele malen beter.  Ik ken genoeg mensen die kannen koffie per dag wegtikten maar sinds ze overgestapt zijn op goede kwaliteit-koffie ook maar aan 2-3 kopjes genoeg hebben. Als je een kilo koffie neemt en die kost €17,95 dan haal je uit die kilo ongeveer 85-100 koppen koffie dat is gemiddeld €0,19 per kopje! Daar kan geen pad/cup apparaat (zoals Senseo/Dolce Gusto/Nespresso) van winnen. 

Maar koffiebonen van €5,oo de kilo is ook weer het andere uiterste.  Misschien dat sommige mensen deze wel lekker vinden maar er is een regel in koffieland: hoe meer aandacht aan het plukken, wassen, drogen, selecteren en branden van de bonen wordt besteed hoe duurder de koffie.  Vaak kom je nog steentjes tegen in de goedkopere koffiebonen soorten, immers deze is vaker minder goed geselecteerd. En dit is funest voor je maalwerk.  

De koffie zetten binnen de eerste minuten na het malen geeft de beste smaakbeleving, en dit geldt voor elke koffie!

In consumentenapparaten zijn de kosten voor zo een maalwerk tussen de €100-250 Mijn eigen (professionele) koffiemolen kost €800 dus je begrijpt dat ik hier echt zuinig op ben. Gebruik ook eens een coffee-grinder dat zijn korrels om je koffiemolen schoon te maken, hierdoor gaan je maalschijven echt veel langer mee!

Espresso of koffiezetten?

Maar goed wat is nou goeie koffie? mensen vertellen mij dat ze graag een espressoapparaat willen aanschaffen maar na wat navraag wil men het liefst gewone koffie drinken. Tja met een espressoapparaat zet je espresso’s (dit is de basis voor vele koffie’s zoals lattes en cappuccino’s. Maar eerlijkheidshalve zijn deze mensen beter af met een heel goed koffiezetapparaat en een losse koffiemolen! En zelfs daar zijn zeer speciale manieren van zetten waar je je kennissen en familie duidelijk kan verrassen met een heerlijke slow coffee bijvoorbeeld! En dit alles kost je echt een schijntje ten opzichte van een espressomachine. Dus kijk naar hoe jullie graag de koffie drinken. 

Koffiemolen is echt een pré!

Koffiebonen vers malen is wel het allerlekkerste, verder verspreid zich een geur die elke koffiekenner enthousiast laat worden. De  koffie zetten binnen de eerste minuten na het malen geeft de beste smaakbeleving, en dit geldt voor elke koffie! Dus maal wat je nodig hebt.  

Soorten koffiebonen

Dan rest nog de smaak van de koffie! Alle koffiebonen op de wereld zijn eigenlijk te verdelen in 2 soorten, Robusta en Arabica. Arabica wordt verreweg het meeste gedronken in de wereld. Robusta zie je vaker in een melanges/blends.  Robusta is meer een krachtige aardesmaak, vaak een wat drogere afdronk maar uitstekend met melkkoffie’s zoals cappuccino’s te drinken. In Italië wordt meer Robusta gedronken en vaak gezoet met suiker. Arabica is vooral van nature zoeter of zurig van smaak, afhankelijk van het gebied waar de koffie vandaan komt. Er zijn wel 600 varianten van deze 2 bonen-soorten! Echt voor elk wat wils. 

Geniet van je koffie en als je meer wilt weten kijk dan op onze website voor een van onze workshops en lees natuurlijk mijn volgende blog.

Bici Barista

www.bicibarista.nl

[email protected]