Bici Barista; de beste maar vooral leukste koffiemakers.

Heb ik weer, heb ik een afspraak met de beste en leukste koffiemakers van Limburg en omstreken, ben ik een dag te vroeg. Niet dat het Roy van Bici Barista van zijn stuk bracht, hij maakte voor mij een verrukkelijke espresso en de dag daarna stond ik gewoon weer bij Roy en Patricia op de stoep.

Ik heb Roy en Patricia leren kennen tijdens het verjaardagsfeest van mijn dochter Katinka. Ik had via mijn nagelstyliste gehoord dat Roy en Patricia met een bakfiets op feesten, partijen en evenementen de lekkerste koffie maken. Op FB zag ik foto’s en was gelijk om, hoe leuk zou het zijn als Roy met zijn fiets bij Katinka’s feest zijn koffiekunsten kon vertonen. Het contact was zo gelegd en gelukkig was die datum nog vrij. Leve social media.

En wat was het een hit, werkelijk iedereen vond het fantastisch en was blij verrast over de kwaliteit van de verschillende koffies. Extra leuk was dat Roy speciale koffie likeur had meegenomen die je kon mengen met Prosecco. Dat hoef je mij natuurlijk geen 2 keer te zeggen.

De missie van Roy en Patricia is dat mensen zich bewust worden van wat kwalitatief goede koffie is. “Koffie is in Nederland een onderschoven kindje” aldus Patricia die werkzaam is als (hoe kan het ook anders) koffiebrander bij Facino. Er zijn maar weinig plekken waar je een goede kop koffie kunt scoren. In Duitsland wordt volgens de koffiemakers de koffie meer gewaardeerd “daar laten ze bijvoorbeeld het figuurtje bovenop de cappuccino zolang mogelijk intact” aldus Roy. De gemiddelde  Nederlander zegt: “oh leuk” en roert vervolgens het met zorg gemaakte figuur door de koffie.

“De missie van Roy en Patricia is dat mensen zich bewust worden van wat kwalitatief goede koffie is”

Maar wat is dan goede koffie? Dat hun koffie goddelijk lekker is weet ik inmiddels, zo heb ik de latte, de espresso en de ice koffie (dé hit van Bospop) al mogen proeven die Roy met zichtbaar veel liefde en plezier bereidt. Tijdens het bereiden vertelt Roy mij dat je een goede espresso herkent aan de ‘tijgervlekjes’ op de bovenkant. Patricia vertelt me dat koffie niet ouder dan 2 weken mag zijn en dat de meeste koffies op goedkope wijze gebrand wordt. Een ambachtelijke manier is het roosteren, een vertraagde vorm van branden. Door dit langzame proces komt er meer smaak vrij uit de koffieboon, het zogenaamde ‘slow roast’. Het mag duidelijk zijn dat Bici Barista slow roast koffie gebruikt. Daarnaast is het melangeren van de koffie enorm belangrijk benadrukken beiden.

De dochters van 19 en 22 jaar zijn inmiddels ook enthousiast en helpen wanneer mogelijk mee.

 

Op mijn vraag hoe ze op dit op idee gekomen zijn heeft Roy het als volgt in een mail verwoord:

Wij, Patricia en ik zijn al jaren besmet met het koffievirus, en echt diverse koffiezetapparaten zijn bij ons de revue gepasseerd. Toen Patricia in de Bibliotheek werkte kwam er een functie vrij bij de Koffieboekerij. En werd ze verantwoordelijk voor “haar” tokootje!

Ondertussen had ze bij een kringloopwinkel een nieuw nog in de doos espresso apparaatje gevonden waar we thuis mee begonnen te experimenteren. En daar lagen de grondbeginselen van ons bedrijfje Bici Barista.

Een andere hobby van ons beiden is het scoren van leuke, bijzondere spulletjes, of deze zelf te maken. Ik ben best handig en Patricia heeft vaak enorm leuke ideeën. Zo kwam ze op een gegeven moment  naar me toe met een foto die ze vond op internet van een bakfiets met een espresso-apparaat erop. “Roy kun jij dit niet maken?” werd mij gevraagd. Hmm… eens goed gekeken en ik zei ja waarom niet? Maar het bleef bij een idee in eerste instantie.

Tja, na wat zoeken vind je een bakfiets en we zijn van start gegaan, Bici staat voor Bicicletta (fiets) en Barista (is in Italië een koffiemaker . En 2016 was direct een succesvol jaar. Veelal feestjes bij particulieren en markten gedaan en opeens kregen we opdrachten bij muziekfestivals zoals Bospop en zelfs aanvragen uit Duitsland.

In Duitsland waren we de hit op een grote beurs, en moesten we flink aan de bak, we werden uit 15 Barista’s genoemd als de beste koffiemaker op de beurs! Wat mij het meest opvalt is dat er toch genoeg mensen even terug komen lopen om ons te complimenteren dat we echt de lekkerste koffie hebben! Dat geeft een enorme boost voor ons en we zijn er ook enorm trots op!

Tegenwoordig doen we steeds meer op gebied van koffie.

Patricia is gestopt bij de bibliotheek en werkt tegenwoordig als koffiebrander in de Koffiebranderij Facino Coffee BV in Weert. Er is een 2e Baristabar gebouwd. We geven workshops en rondleidingen in de Branderij. We doen steeds meer op gebied van Latte Art en worden bijgeschoold door Nederlandse Barista-kampioenen. En ik ben me steeds meer aan het richten op het onderhoud en advies van espresso-apparaten. Maar vooral onze passie en drive om gewoon heerlijke koffie te bereiden grenst steeds verder.

Onze kernwoorden: Kwaliteit, Passie & Vriendelijkheid.


P.s. Bici Barista is ook aanwezig 17-06 tijdens het Ibiza en Vintage event in Weert.
Van 12.00 tot 17.00 uur
Molenveldstraat 90, Weert


Contact:
Bici Barista
[email protected]
www.bicibarista.nl
Tel Roy: 06 553 687 03
Tel Patricia: 06 409 298 84

Patricia
cappuccino
Bici Barista
de beste en leukste koffiemakers van Limburg