De leukste Haagse restaurants van 2017

Rond de jaarwisseling word je doodgegooid met lijstjes, terugblikken en jaaroverzichten. En ik doe gezellig mee! Wat zijn de leukste restaurants die in 2017 hun deuren openden in Den Haag?

Ñ

Echt een heerlijke plek. Bij mooi weer eet je op het terras en waan je je op een pleintje ergens in Zuid-Europa. De kaart is klein maar fijn. Je kunt van start met Spaanse kazen, charcuterie en pimientos de padrón. Daarna zijn er kleine gerechtjes om te delen, zoals pulpo met geroosterde anijsaardappeltjes, scheermessen met limoenvinaigrette en groene asperges met truffel en manchego. Hier proef je ook bij code rood de zon!

Nobelstraat 22

Etxea

Nog zo’n fijne zaak in de categorie “restaurants met onuitspreekbare namen”: Etxea. Dit restaurant ligt in het oude centrum van Den Haag, in een zijstraatje van de chique Denneweg. Etxea serveert verfijnde, moderne gerechten met een Baskische twist. Wat je je daarbij moet voorstellen? Tartaar van Baskisch rund met oestercrème en pompoensorbet bijvoorbeeld. Of lamsvlees met schuim van schapenmelk. Heerlijke wijnen, supervriendelijke bediening – bij Etxea is het echt genieten geblazen.

Hooistraat 4a

Bleyenberg

De nieuwe place to be aan de Grote Markt. Vroegâh zat hier de Kwantum. Het pand heeft zijn industriële uitstraling behouden, maar is omgetoverd tot hippe horecazaak waar je de hele dag terecht kunt: van ontbijt tot borreltijd (dakterras jaaa!) en vér daarna, want in de kelder zit een club. Bij Bleyenberg vind je hipsterigheid ten top. Er zijn hangende planten, het personeel heeft knotjes + baarden en er is een bike-through koffiebar, zodat je op je racefiets een latte kunt scoren. Geeft niks, ik word hier vrolijk van!

Grote Markt 10

MingelMush

In de chaos rondom Den Haag Centraal is dit jaar een heel fijn food court geopend: MingleMush. Een stuk of vijftien stalletjes met eten van over de hele wereld. Thaise streetfood, tajines, Mexicaanse hapjes, mezze… Erbij drink je een speciaalbiertje of cocktail. Na werktijd stroomt het hier vol met clubjes collega’s. Dankzij MingleMush is de vrijmibo op een lege maag verleden tijd!

Anna van Buerenplein 712

Kim da Lai

Veel gezien in Japan en nu ook in opkomst in Nederland: de Koreaanse barbecue. Hoewel ik geen fan ben van gourmetten (minislavinkjes, hoe kom je erop!?) vind ik dit echt heerlijk. De hele tafel wordt vol gezet met bakjes kimchi en andere gefermenteerde groente. Je bakt zelf je vlees op een bakplaat in de tafel. Vervolgens rol je dit op in een slablad met wat pickles en ssamjang, een Koreaanse dipsaus van sojapasta, chili en sesam. Je ruikt de rest van de dag naar baklucht, maar smullen is het zeker!

Gedempte burgwal 45