Een eiland waar vrouwen de baas zijn? Wow, respect ladies, good job. hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen vraag je je af, wellicht kunnen we iets van deze dames leren als we ons verdiepen in de vraag; hoe is deze rolverdeling ontstaan op het eiland Kihnu, een eiland behorend tot Estland.

Kihnu heeft een oppervlakte van 16,4 vierkante km en heeft ongeveer 600 inwoners. vrouwen maken al decennia lang de dienst uit op dit eiland. Zijn er überhaupt mannen? jazeker maar deze mannen verdwijnen voor maanden op zee waar ze als vissers de kost verdienen.

Kihnu is sinds 2003 opgenomen op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed.

vrouwen en kinderen blijven dus achter. De vrouwen bewaken sinds mensenheugenis de cultuur van Kihnu en de bijbehorende tradities.  kinderen leren het dialect op school en krijgen les zodat ze de oorspronkelijke instrumenten leren bespelen en de liederen leren zingen en begrijpen.

de traditionele kleding wordt met trots gedragen door alle leeftijden. Door deze goed bewaarde volkscultuur is Kihnu sinds 2003 opgenomen op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed.

Wil je het eiland een bezoek brengen dan kan dat, per boot of vliegtuig, het eiland heeft zelfs een eigen vliegveld. De natuur is ongerept en een walhalla voor wandelaars en fietsers. Omdat er veel traditionele feesten worden gevierd door de locale bevolking is het zeker de moeite waard om je bezoek zo te plannen dat er ergens een feestdag in past.

bron foto’s: wordpress.com  flickriver.com  womenwhoexplore.com  pilt.delfi.ee  lemonde.com