Mijn moeder zei het vroeger al “niet met natte haren naar buiten gaan, dan word je ziek”. Zodra het buiten kouder werd was dat een veelgehoorde kreet bij ons thuis. En als het echt niet anders kon, dan moest je een muts op met die natte haren eronder. Dat je er daarna als een vogelverschrikker uit zag was niet zo belangrijk, je had in elk geval elk risico vermeden om ziek te worden.

Maar is dat eigenlijk wel waar? Wordt je ziek als je met natte haren naar buiten gaat? Het antwoord is nee maar ook een klein beetje ja. Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door virussen en natte haren hebben geen invloed op jouw risico om in contact te komen met die virussen. Wanneer het virus zich verspreidt via speeksel (als iemand hoest of niest) dan neemt het risico dat je ziek wordt toe, of je haar nu nat is of niet.

Die natte haren zorgen ervoor dat je lichaam nog harder moet werken om op temperatuur te blijven.

Maar…..dat betekent niet dat het een goed idee is om in de kou met natte haren de deur uit te gaan. Heel koud weer levert je lichaam stress op, waardoor je immuunsysteem een opdonder krijgt. En die natte haren zorgen ervoor dat je lichaam nog harder moet werken om op temperatuur te blijven. En dat zorgt er weer voor dat je vatbaarder bent voor bijvoorbeeld griep of verkoudheid. Daarnaast gedijen bepaalde virussen het best bij koude temperaturen.

conclusie: Hoewel je dus niet ziek wordt van nat haar op zich is het beter voor je om je haar wel te drogen voordat je de kou in gaat. Je haar zal je er ook dankbaar voor zijn, want de combinatie nat haar en kou zorgt ervoor dat je haar sneller breekt én dat het uitdroogt, je kent dat wel, zo’n enorme bos statisch haar. Daar zit je niet op te wachten toch?